Żywność ekologiczna. Czym są produkty BIO?

Czym są produkty BIO?

Żywność ekologiczna zgodnie z rozporządzeniu Unii Europejskiej, to żywność wyprodukowana przynajmniej w 95% w sposób ekologiczny. To znaczy bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności gleby, różnorodności biologicznej oraz poszanowania środowiska naturalnego.

Żywność ekologiczną charakteryzują 3 cechy:

do jej produkcji nie użyto chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, w uprawach zastosowano płodozmian w celu zapewnienia żyzności gleby,
zwierzęta z gospodarstwach ekologicznych mają zapewnione zdrowe warunki i są karmione paszą ekologiczną lub z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych,
przetworzona żywność ekologiczna nie zawiera sztucznych barwników, aromatów, polepszaczy smaków, konserwantów i nie jest modyfikowana genetycznie (bez GMO).

W 2010 roku, w lipcu Unia Europejska wprowadziła logo określające produkcje ekologiczną.

Euro-logo żywności ekologicznej można zastosować na opakowaniu produktów ekologicznych, gdzie co najmniej 95% składników produktu jest ekologicznych.

PL-EKO-01 PL – pierwszy parametr oznacza pochodzenie produktu (w tym wypadku krajem pochodzenia jest Polska)

EKO – informacja o tym, iż mamy do czynienia z produktem rolnictwa ekologicznego

01 – numer jednostki certyfikującej (w tym wypadku chodzi o Ekogwarancję PTRE)

Źródło: http://www.eu-organic-food.eu/pl/standardy-unijne/

Na naszej platformie znajdą Państwo filtr „BIO”, który umożliwia wyselekcjonowanie produktów, posiadających certyfikat wprowadzony przez Unię Europejską.


ZOBACZ OFERTĘ PRODUKTÓW BIO>

 

Tagi: produkty bio, żywność ekologiczna
Data dodania: 2018-08-21