Zobacz naturalne i tradycyjne produkty wspierające odporność. 16.03.2020r.
Okres wczesnej wiosny to czas kiedy wirusy atakują nas nieustannie. W jaki sposób możemy wspomóc swoją odporność, aby nasz organizm mógł sobie z nimi poradzić ?

Czym jest odporność ?

Odporność jest to zdolność organizmu do obrony przed różnymi chorobami. Układ immunologiczny (odpornościowy) jest jednym z najbardziej złożonych systemów w ludzkim organizmie. Jest on barierą do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi, takimi jak wirusy, bakterie, pleśnie i pasożyty.


ZOBACZ NATURALNE PRODUKTY WSPIERAJĄCE ODPORNOŚĆ >

ZOBACZ TRADYCYJNE SUPLEMENTY DIETY WSPIERAJĄCE ODPORNOŚĆ >


Co wpływa na kształtowanie odporności ludzkiego organizmu?

Sposób odżywiania się, ilość aktywności fizycznej oraz odpowiednia ilość odpoczynku i snu. Nieprawidłowy skład pożywienia, niepoprawny bilans energetyczny, brak wypoczynku oraz osłabiona kondycja wpływają na spadek odporności organizmu.


Jak wzmocnić odporność na wypadek wirusa ?

Oczywiście stosując wyżej wymienione elementy takie jak:

  • prawidłowe żywienie sen
  • wypoczynek ograniczenie używek i sport
  • warto sięgnąć po suplementacje

Suplementacja

W okresie wzmożonej zachorowalności jest istotnym elementem wzmacniania organizmu. Najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie witamin i mikroelementów wraz z pożywieniem. Oto kilka przykładów produktów bogatych w witaminę C, które wspiera nasz układ odpornościowy w trudnym okresie chorób wirusowych:  

Rokitnik zwyczajny

Rokitnik zwyczajny nazywany „złotem Syberii” jest świetnym źródłem witaminy C, której ma, aż 3 razy więcej niż czarna porzeczka. Przetwory owocowe pozyskiwane z rokit­nika zwyczajnego są jej cennym źródłem.

Dzika róża 

Tylko jeden owoc zawiera więcej witaminy C niż rokitnik, a jest to dzika róża. Jeśli zjemy 100 g przetworów dzikiej róży, to dostarczymy sobie dziennej dawki witaminy C z dużą nawiązką.

Jagody Camu Camu

Jagody camu camu przypominają nieco dzika różę. Są one wyjątkowo bogate w witaminę C. 1 zalecana dzienna porcja sproszkowanych jagód pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (pół łyżeczki).

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli w nim właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Polecany jest w przewlekłych stanach zapalnych. W korzystny sposób wpływa na układ immunologiczny czyli odpornościowy.

Naisona Goji

Mieszkańcy krajów azjatyckich wierzą, że długotrwałe stosowanie owoców goji wpływa korzystnie na wzmocnienie systemu odpornościowego. Wynika to z obecności witaminy C oraz kwasów tłuszczowych omega -6 w składzie owoców.

Tradycyjne formy suplementacji:

Po za naturalnymi źródłami, możemy sięgać po preparaty witaminowe (suplementy diety czy leki) dostępne na rynku. Są to między innymi: witamina C w saszetkach, tabletkach, żelkach czy też skoncentrowanych formach z owoców, tran, kwasy tłuszczowe omega-3 jak i czystek. 

Wszystkie wyżej wymienione składniki naturalne jak i tradycyjne cieszą się skutecznością w działaniu immunomodulacyjnym – stymulującym układ odpornościowy. Mają one na celu doprowadzić do zwiększenia sił obronnych organizmu (BMR – biological response modifiers). Można je stosować w terapii jak i profilaktyce. W obecnym okresie wysokiej zachorowalności na różnego typu wirusy, nie zapominajmy o tym, aby znaleźć czas, aby zadbać o swoje zdrowie.

 

Tagi:
Data dodania: 16.03.2020