Zdrowe słodycze, idealny prezent nie tylko na święta. 04.11.2019r.
Słodycze to produkty, które ładnie zapakowane stanowią idealną propozycje na świąteczny prezent. Okazji do spożywania słodyczy nam nie brakuje. Zacznijmy od urodzin, dorzućmy do tego imieniny, Dzień Matki, Ojca oraz Dzień Dziecka, Walentynki dodatkowo okresy świąteczne takie jak Boże Narodzenie. Okres świąteczny jest to wyjątkowy czas obdarowywania bliskich prezentami. Słodycze, zawsze sprawdzą się jako niezobowiązujący elegancki podarunek. Słodycze są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. Niestety, ta przyjemność może nas wiele kosztować. Słodycze zawierają bowiem cukry proste oraz znaczące ilości substancji dodawanych do żywności takich jak konserwanty, barwniki itp. Według GUS-u całkowite spożycie cukru i jego wyrobów w 2017 r. wynosiło 44,5 kg na osobę, w 2018, aż 51,1 kg/osobę. Jest to łączna wartość cukru przetworzonego (zawarty w słodyczach, napojach, jogurtach itp. (cukier niewidoczny) oraz cukru nieprzetworzonego pod postacią cukru białego, brązowego oraz syropów cukrowych. Ograniczenie spożycia cukru zaleca m.in. Światowa Organizacja Zdrowia. Nadmierne spożycie cukru doprowadza do otyłości, cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów. Według WHO ilość cukrów prostych w diecie nie powinna przekraczać 10% całkowitej energii, ale najkorzystniej byłoby ograniczyć ich udział w diecie do 5 proc.

1. Ile dziennie cukru możemy spoczywać wg WHO?

1800 kcal – wydatek energetyczny na dobę x 10% = 180 kcal
180 kcal cukru równe jest 46 cukru białego czyli 3 płaskie łyżki stołowe – Mówimy o cukrze zawartym w żywności (soki, słodycze, jogurty, sosy itp.)
Z wyżej opisanych danych GUS-u wynika, że w 2018 roku dziennie Polak spożył 140 g cukru, czyli aż 3 razy więcej, aniżeli zalecają światowe organizacje zdrowia.

2. Czy istnieje możliwość cieszenie się smakiem słodkości bez szkodliwych substancji ?

W ofercie Merkury znajdą Państwo:

  • Słodkości bez cukru oraz takie, w których zamiast cukru znajduję się ksylitol, erytrytol lub malitol.


Czekolady Red > to pierwsze na świecie czekolady zawierające nawet 50% mniej kalorii. Tę niższą wartość kaloryczną udało się uzyskać przez nie dodawanie cukru i obniżenie zawartości tłuszczu. Do jej wyprodukowania używane są najlepsze ziarna kakaowe z Wybrzeża Kości Słoniowej a zamiast cukru zastosowano naturalne substancje słodzące takie jak erytrytol i maltitol.


Bob Snail > to owocowa, zdrowa przekąska bez dodatku cukru na każdą porę dnia. Do ich przygotowania producent użył tylko i wyłącznie owoców. Bob Snail jest więc wytworem natury. Przekąski Ślimak Bob to duża dawka owoców, zawierających maksymalną ilość naturalnych witamin. Ich wysoka zawartość wynika z procesów przetwarzania. W pierwszym etapie producent odpowiednio selekcjonuje owoce. Następnie owoce są przecierane przez prasę, a w kolejnym etapie pieczone w niskiej temperaturze 42 stopni Celcjusza.


Kubara – Dobra Kaloria > Dobre kalorie to takie, które nie tylko zaspokajają głód, ale dostarczają także wielu cennych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przekąski Marki Dobra kaloria zawiera tylko naturalnie występujące cukry pochodzące głównie z daktyli. Dodatki różnego rodzaju orzechów wzbogacają batony w witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w orzechach, wspiera prawidłowy profili lipidów w ludzkim organizmie.

  • Słodycze charakteryzujące się posiadaniem certyfikatu BIO:

Bio Naura > to marka, której Merkury jest jedynym dystrybutorem. Bio Naura specjalizuje się w produkcji certyfikowanej żywności ekologicznej. W swoje ofercie posiadają sezamki wzbogacane w superfoods oraz klasyczne i kokosowe wafelki ekologiczne. Malutkie ziarenka sezamu kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów. Sezam należy do nasion roślin oleistych. Charakteryzuje się wysoką odpornością na procesy utleniania co wynika z obecności sezamolu i jego pochodnych. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Duża zawartość witaminy E oraz pochodnych sezaminy, może przyczyniać się do obniżania stężenia cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL cholesterolu. Sezam zawiera dobrze przyswajalne białko i błonnik działający zbawiennie na flotę jelitową. Wspomaga trawienie oraz oczyszczanie przewodu pokarmowego.


 Yum Earth > Wiemy, że dzieci, niezależnie od tego, czy mają alergię lub nietolerancję pokarmową uwielbiają słodycze. Każde z nich zasługują na prawdziwe dzieciństwo. Marka Yum Earth daje alergikom możliwość korzystania z przyjemności pod postacią słodyczy. Ich produkty są wolne od 7 głównym alergenów takich jak: jajka, ryby, mleko, orzeszki ziemne, soja, orzechy i pszenica. Dodatkowo ich słodycze wyprodukowane są z ekologicznych, certyfikowanych składników! Produkty Yum Earth  nie zawierają GMO, glutenu. Dodatkowo są produktem wegańskim. Żelatynę w żelkach wymieniono na pektyny pochodzące z owoców.
 

Wybierając słodycze do prezentów świątecznych, warto sięgać po te, które nie zawierają cukru dodawanego, pochodzą z ekologicznych upraw, które świadczą o większym bezpieczeństwie żywności. Pamiętajmy również, że alergia jest tylko ograniczaniem, a możliwości wciąż mamy wiele, trzeba je tylko poznać 😊
Daj swoim klientom szansę na zakup zdrowych słodyczy w okresie świątecznym, zbuduj ofertę i polecaj produkty zdrowsze, a tak samo smaczne.
                       

Polecam Dietetyk Luiza Wilczewska




ZOBACZ OFERTĘ ZDROWYCH SŁODYCZY>






Tagi:
Data dodania: 04.11.2019