Święta bez glutenu. Keks wigilijny z bakaliami

Czym właściwie jest dieta bezglutenowa? Jak sama nazwa wskazuje to sposób żywienia pozbawiony roślinnego białka – glutenu. Gluten znajduje się w ziarnach niektórych zbóż, głównie w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Ten model żywienia przeznaczony jest szczególnie dla osób, u których stwierdzono celiakię, a także nieceliakalną nietolerancję glutenu. Jednak także wielbiciele zdrowej kuchni unikają tego składnika i zastępują go znacznie zdrowszymi alternatywami. Jak się okazuje w naszej ofercie takich » zamienników jest mnóstwo i kilka z nich wykorzystaliśmy do opracowania idealnej receptury na owocowy keks, który zrobi furorę na wigilijnym stole.



ŚWIĄTECZNY KEKS BEZGLUTENOWY

Ciasto pełne bakalii to nasza propozycja na zdrowy, świąteczny deser! Absolutny brak glutenu w przepisie sprawia, że ciasto idealnie wkomponowuje się w pełnowartościową i bezglutenową dietę. Kluczowe produkty wykorzystane w recepturze opatrzone są znakiem przekreślonego kłosa – certyfikatu, który daje nam pewność, że nie znajdziemy w nich nawet najmniejszych ilości alergizującego glutenu.

Oto składniki świątecznego keksa:

Żółtka zmiksuj z ksylitolem, a następnie wlej olej i kontynuuj ubijanie. Do masy dołącz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i posiekane bakalie. Na koniec dodaj ubite białka, które nadadzą keksowi puszystości. Powstałe ciasto przelej do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 1 godzinę.

ZOBACZ OFERTĘ PRODUKTÓW >

 

Tagi:
Data dodania: 08.12.2021