Błąd ładowania kontrolki Okruszki bloga
Error executing child request for handler 'System.Web.Mvc.HttpHandlerUtil+ServerExecuteHttpHandlerAsyncWrapper'.
Błąd: Error executing child request for handler 'System.Web.Mvc.HttpHandlerUtil+ServerExecuteHttpHandlerAsyncWrapper'.
Błąd: Brak symbola strony z układem bloga dla wpisu bloga id: 36
Soki bogactwo witamin
Wiosenne przesilenie organizmu
 
Okres zimowo-wiosenny to trudny czas dla sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Wiele osób zmaga się ze złym samopoczuciem, przeziębieniami, zaczynamy tęsknić za smakami sezonowych produktów, które latem spotykamy na straganach. I tutaj z pomocą przychodzi żywność bogata w witaminy, antyoksydanty i składniki bioaktywne, które wesprą nas podczas zmiany pogody.
 
Kiszenie jest jedną z metod utrwalania i konserwacji środków żywnościowych. Światowa Organizacja Zdrowia w 1998 roku ogłosiła, że kiszonki powinny być dziedzictwem kulturowym każdego kraju. Przetworzone w naturalny sposób surowce roślinne stanowią doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Do kiszenia doskonale nadają się nie tylko warzywa takie jak: kalafior, papryka, pomidor, cukinia, rzodkiewka, cebula, ale również owoce: jabłko, gruszka, śliwka oraz grzyby: rydz czy opieńka. W kulturze środkowoeuropejskiej największą popularnością cieszą się kapusta, ogórek i burak ćwikłowy.
 
         

W Polsce spożywane są tak często jak nigdzie indziej na świecie, dlatego sok z kiszonej kapusty czy kwaszone ogórki wpisane są na „Listę produktów tradycyjnych”. Kiszonki dostarczają m.in. kwasu askorbinowego (witaminy C), przyczyniającego się do wzmacniania układu odpornościowego organizmu, a także witaminy E, pełniącej rolę biologicznego przeciwutleniacza, chroniącego przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Warto też zauważyć, że jest to niskokaloryczna przekąska, gdyż ze względu na rozkład cukrów prostych – zawartych w świeżych warzywach i owocach – do kwasu mlekowego, zmniejsza się kaloryczność tych produktów. Zachęcamy do spróbowania soków kiszonych z buraków, marchewek, selera i jabłek, produkowanych przez ekologiczną tłocznię soków Maurer.
Tagi:
Data dodania: 2018-03-05