Skorzystaj z oferty produktów bez cukru 11.09.2019r.
Cukier większości z nas kojarzy się z przyjemnymi doznaniami. Takie uwarunkowanie jest kształtowane już od pierwszych dni życia. Pierwszy kontakt ze słodkim smakiem mamy podczas karmienia mlekiem matki. Jego słodycz wynika z obecności laktozy w składzie. W następnych etapach rozwoju podczas spożywania różnych produktów kierujemy się właśnie poziomem słodkości. Szkodliwość dodawanego cukru jest nam dobrze znana. Obecnie cukier dodawany jest praktycznie do wszystkiego. Ponad ¾ jego spożycia pochodzi ze składu przetworzonej żywności. Cukier dodawany jest do soków owocowych, słodyczy, batoników, sosów, chipsów, past oraz kremów.

Zalecane spożycie

Według Światowej Organizacji Zdrowia cukier spożywany w produktach powinien stanowić nie więcej niż 10% całodziennej energii z diety. Stanowi to średnio ok. 8-9 łyżeczek cukru. Mowa tutaj o cukrze zawartym w produktach żywnościowych tj. np.: cukier w płatkach śniadaniowych, batonach, musli, kremach, masłach orzechowych, pastach, daniach gotowych oraz wielu innych.

Faktyczne spożycie

Jak wynika z danych GUS, spożycie cukru w przeliczeniu na 1 mieszkańca wynosi 42,3 kg rocznie - a to oznacza, że dziennie średnio spożywamy 23 łyżeczki cukru, to prawie 3 razy więcej, niż zalecają światowe organizacje.  W ostatni czasie ukazały się również wyniki badania przeprowadzonego przez analityków Narodowego Funduszu Zdrowia. Jak się okazało na przestrzeni 2008-2017 spożycie cukru wzrosło o 6,1kg. 

W jaki sposób ukrywany jest cukier przez producentów żywności?

Zastępowany jest zamiennikami w postaci: płynów i syropów (np. syrop glukozowy, fruktozowy, fruktozowo-glukozowy, melasa, miód); proszków (glukozy, fruktozy, laktozy); słodkich roślin (w formie świeżej lub sproszkowanej) oraz substancji słodzących (intensywnie słodzącymi lub poliolami).

Filtr: BEZ CUKRU >

Hurtownia internetowa eMerkury pozwala wyselekcjonować te produkty, które nie zawierają w swoim składzie substancji podnoszących glikemię (poziom cukru we krwi) po ich spożyciu. Podczas  doboru produktów pod tę kategorię jako dietetyk wybieram tylko te, po które bezpiecznie mogą sięgać diabetycy (cukrzycy). 

Czym jest indeks glikemiczny ?

Indeks glikemiczny (IG) to parametr, który określa wpływ produktu spożywczego na stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu. Ma on istotne znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę, insulino oporność oraz osób z nadwagą lub otyłością. Znajomość wartości indeksu glikemicznego umożliwia dobieranie produktów w taki sposób, aby zapobiegać wysokim wahaniom cukru we krwi.




W obrębie filtra BEZ CUKRU > znajdziesz: dania gotowe, pasztety, humusy, paprykarze, zamienniki cukru, produkty do wypieków, przekąski słodkie oraz słone, bakalie, napoje oraz produkty śniadaniowe. W ich składzie można spotkać się z następującymi zamiennikami cukru: erytrytol, ksylitol, malitol oraz stewia.

Erytrytol

Gdzie występuje w naturze ?

  • to naturalna słodka substancja występująca np. w kukurydzy, winogronach, gruszkach, melonach i innych owocach.

Poziom słodkości

  • Erytrytol charakteryzuje się słodkością na poziomie 70% słodkości cukru,
  • Erytrytol praktycznie nie jest przyswajalny przez organizm, wobec czego nie zawiera kalorii oraz posiada zerowy indeks glikemiczny,
  • IG = 0 (korzystny dla diabetyka).
Korzyści

  • Nie powoduje próchnicy,
  • nie wywołuje efektu przeczyszczającego,
  • jego nadmiar wydalany jest z moczem.

Ksylitol-cukier brzozowy

Gdzie występuje naturalnie ?

  • naturalnie występujący we włóknistych jarzynach, owocach, kukurydzy oraz niektórych drzewach liściastych np. brzozie.

Poziom słodkości

  • ksylitol jest tak samo słodki jak zwykły cukier,
  • jego kaloryczność jest o 40% mniejsza od cukru,
  • IG = 7 (korzystny dla diabetyka).

Korzyści

  • wykazuje właściwości bakteriobójcze,
  • zapobiega próchnicy, pomaga utrzymać mineralizację zębów,
  • wzmacnia układ immunologiczny.

Stewia

Gdzie naturalnie występuje?

  • Stewia to roślina, której liście zawierają słodkie w smaku substancje (glikozydy stewiolowe).

Poziom słodkości

  • ok. 300 razy słodsze od cukru,
  • nie są przyswajane przez organizm człowieka - zero kalorii,
  • IG = 0.

Korzyści

  • bezpieczna dla diabetyków –regularna konsumpcja stewii normalizuje poziom cukru we krwi,
  • zawiera witaminy (kwas foliowy, witamina C, witaminy z grupy B), składniki mineralne (wapń, potas, magnez, cynk, żelazo) oraz silne antyoksydanty (związki fenolowe).

Maltitol

Gdzie naturalnie występuje ?

  • wytwarzany jest z maltozy naturalnie zawartej w ziarnach zbóż, przede wszystkim z kukurydzy.

Poziom słodkości

  • 60-90 % słodkości cukru (sacharozy),
  • IG = 35 (korzystny dla diabetyka).

Korzyści

  • Nie powoduje próchnicy,
  • Zmniejsza wartość kaloryczną produktu.

Trend przekąszania, czyli zdrowe przekąski

Wiedza dotycząca zdrowego odżywiania w społeczeństwie rośnie. Konsumenci coraz częściej czytają etykiety produktów, po które sięgają. Obecność cukru w składzie jest jedną z przyczyn, która dyskwalifikuje zakup produktu spożywczego. Ludzie szukają zdrowych alternatyw ich ulubionych, konwencjonalnych batonów, płatków śniadaniowych czy też sosów. Podejście społeczeństwa  do sposobu odżywiania zmienia się. Regularne sięganie po zdrową, bezcukrową przekąskę stało się elementem codziennej diety. O ile skład przekąski jest „czysty” to stanowi ona idealne uzupełnienie naszej diety w mikroelementy oraz poprawia nasze samopoczucie. Firma Merkury oferuje szeroką ofertę produktów wolnych od cukru.

Podążając za potrzebami swoich klientów, pomóż im wybrać to co zdrowe. Zadbaj o odpowiednią ofertę bez cukru  w swoim sklepie!

Dietetyk Luiza Wilczewska


ZOBACZ PRODUKTY BEZ CUKRU >





Tagi:
Data dodania: 10.09.2019