Pełnowartościowe dania gotowe w sezonie letnim. 25.06.2019r.
Wygoda przede wszystkim – czy gotowe dania mogą być zdrowe?

Convenience food (ang. Żywność Wygodna ) są odpowiedzią producentów na rosnące potrzeby konsumentów. Poszukują oni produktów, które skracają czas przygotowania jedzenia. Poza czasem przygotowania, konsumenci skupiają się na smaku oraz właściwościach prozdrowotnych tej kategorii posiłków. Według raportu „Polski Rynek Handlu Spożywczego w latach 2010-2020” opracowanego przez firmę doradczą Roland Berger, tempo wzrostu segmentu convenience będzie 3-krotnie szybsze niż całego rynku spożywczego. Szacuje się, że w ciągu najbliższych trzech lat wzrośnie o 12,5-proc. średnio rocznie. Dodatkowo raport uwzględnia wzrost sprzedaży tej grupy produktów w sezonie letnim co wiąże się z licznymi wyjazdami wakacyjnymi, które uniemożliwiają przygotowanie posiłków.
 
Czy „dania do zalania” mogą być jednocześnie szybkie w przygotowaniu, zbilansowane zgodnie z zaleceniami piramidy zdrowego żywienia oraz smaczne? W Ofercie hurtowni internetowej eMerkury znajdą Państwo ponad 10 marek oferujących pełnowartościowe, zróżnicowane oraz dobrze zbilansowane posiłki, których czas przygotowania skraca się do minimum. Wynika to ze sposobu produkcji dań gotowych. Zaliczają się do nich: pasteryzacja, suszenie, liofilizacja oraz sterylizacja.

Suszeniem nazywamy proces usuwania wody z surowców w celu zwiększenia trwałości produktów w czasie ich przechowywania. Liofilizacja czyli suszenie sublimacyjne polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu dzięki sublimacji, czyli przemiany lodu w parę z pominięciem stanu ciekłego. Podstawową zaletą suszenia sublimacyjnego jest zachowanie bardzo wysokiej ilości witamin, składników mineralnych oraz aktywności biologicznej tych składników. Dodatkowo liofilizacja pozwala na bardzo dobre zachowanie związków zapachowych oraz barw w trakcie przechowywania produktu.

Pasteryzacja polega na ogrzewaniu surowców w temperaturze nie wyższej niż 100ᴼC (zazwyczaj 65-85 ᴼC). Pasteryzacji najczęściej poddaje się przetwory owocowe i warzywne. Pozwala ona na zniszczenie chorobotwórczych drobnoustrojów, co wydłuża trwałość produktu. Ogrzewanie produktu do takich temperatur sprawia, ze enzymy obecne w żywności nie wywierają niekorzystnego wpływu na jego jakość. Zaletą pasteryzacji jest jej niski wpływ na cechy takie jak smak i zapach.  

W porównaniu do pasteryzacji, sterylizacja jest skuteczniejszą formą zwalczania drobnoustrojów oraz ich form przetrwalnikowych. W trakcie przechowywania żywności, formy przetrwalnikowe mogą przeistaczać się w aktywne formy. Wówczas doprowadzają do zepsucia wyrobu. Do sterylizacji wykorzystuje się gorące powietrze lub parę wodną o temperaturze 100-130°C. Wysoka temperatura niekorzystnie wpływa na wartość odżywczą utrwalanych produktów. Może mieć wpływ na poziom witamin wrażliwych na jej działanie, zwłaszcza witaminy C. Bardziej odporne na wysokie temperatury są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Dania Babci Zosi, Zielone Pojęcie, Inna Bajka, Kupiec, to marki które proponują dania wytworzone w oparciu o bardzo wartościowy proces suszenia i liofilizacji.

Dania Babci Zosi
 przygotowywane są na bazie zbóż, suszonych warzyw i owoców. To proste do przyrządzenia, a jednocześnie zdrowe i pożywne posiłki. Proces suszenia pozwala na zachowanie znaczących ilości wartości odżywczych produktu. Danie należy przygotować w tradycyjny sposób, czyli dusić je w małej ilości wody. Dzięki temu potrawa staje się aromatyczna i zachowuje bogactwo składników odżywczych.

Dzięki daniom Zielonego pojęcia zdrowe gotowanie stało się proste jak nigdy. Kasze, suszone warzywa, owoce i przyprawy - tylko takie składniki znajdują się w tych produktach. Zielone pojęcie to praktyczne rozwiązania, które ułatwiają świadomą konsumpcję produktów wegańskich. Skład tych dań gwarantuje, że gotujesz w 100% roślinnie, naturalnie i szybko. W ofercie marki znajdują się zupy oraz kasze na raz, które składają się z warzyw i owoców poddanych procesom liofilizacji.

Produkty Inna Bajka są komponowane zgodnie z zaleceniami piramidy zdrowego żywienia stworzonej przez Instytut Żywności i Żywienia. Powstają one na bazie naturalnych składników. Są to między innymi: kasze, warzywa, owoce oraz orzechy. Śniadania marki Inna Bajka charakteryzują się wysoką zawartością beta glukanów pochodzących z owsa. Β-glukany wpływają na zmniejszenie indeksu glikemicznego posiłków i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

Największym producentem zdrowej żywności w Polsce jest Kupiec. Na rynku funkcjonuje od 1987 roku. Składy dań gotowych do zalania oparte są  w tym przypadku o kasze, liofilizowane warzywa oraz liczne przyprawy. Kupiec należy do pionierów propagowania idei zdrowego żywienia. Produkty oferowane przez Kupca zawierają wyłącznie naturalne składniki i odpowiadają najwyższym standardom jakości, ze szczególnym uwzględnieniem ich bezpieczeństwa zdrowotnego.
Wielu konsumentów ceni sobie również dania sterylizowane.

Takie produkty proponują m. in. marki Vege Up, Dania Proporcja, Marmaluzi oraz Primavica.

Vege up
– to produkty wegańskie. Weganizm to sposób na zdrowe życie i dobre samopoczucie każdego dnia. Dania Vege up przygotowane są z dokładnie wyselekcjonowanych warzyw, kasz, roślin strączkowych i nasion. Zbilansowana dieta jest kluczem do utrzymania dobrego stanu zdrowia. W ofercie Vege up znajdują się pasty do smarowania oraz dania gotowe poddane procesowi sterylizacji. Pożywne obiady stanowią pierwszy krok do ustabilizowania sposobu odżywiania. Dania wystarczy tylko  podgrzać przed podaniem.

Jeśli szukamy gotowych posiłków wytwarzanych z naturalnych składników, bez konserwantów, wzmacniaczy smaku i sztucznych dodatków, to warto sięgnąć po dania PROporcja producenta JoyFood . Gotowe posiłki PROporcja o zbilansowanym składzie to gwarancja łatwej kontroli kalorii w diecie, odpowiedniej gęstości energetycznej oraz doskonałego smaku. Produkty marki PROporcja nie wymagają przechowywania w lodówce ponieważ poddane są sterylizacji. Posiłki te to praktycznie rozwiązanie, zwłaszcza podczas transportu. Dania gotowe można spożyć w pracy, po treningu, będąc na diecie redukcyjnej oraz podczas wakacji.

Podstawą działalności producenta Primavika jest zdrowa żywność. W ofercie Primavika znajdują się dania obiadowe, pasztety, hummusy, paprykarze i masła orzechowe. Produkty Primavika to wyroby wegetariańskie poddane pasteryzacji. Wytwarzane z surowców z rodzimych i sprawdzonych źródeł, niezmodyfikowanych genetycznie. Dodatkowo Primavika stworzyła markę Primaeco w ofercie której można znaleźć certyfikowane artykuły ekologiczne. Firma stale rozbudowuje i unowocześnia zaplecze produkcyjne zgodnie z trendem wege.

A co z dziećmi w czasie podróży? Czy dla najmłodszych można znaleźć zdrową, wygodną alternatywę posiłku? Pewnie, że tak! Dania Marmaluzi łączą wszystkie te cechy! Składniki z których produkowane są Marmaluzi pochodzą z certyfikowanych, litewskich gospodarstw rolniczych. Do produkcji używają tylko świeżych składników, niezamrażanych i rozmrażanych. Posiłki dla dzieci poddawane są procesowi pasteryzacji. Dania cechują się dobrze zbilansowanym składem odżywczym. Oferta produktów dla dzieci została opracowana we współpracy z dietetykami oraz gastroenterologami, aby zapewnić dzieciom jak najzdrowszy pokarm.

Według zaleceń IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia) każdego dnia należy spożywać pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak: gruboziarniste kasze, pełnoziarniste pieczywo czy ryże). Ważne jest, aby zachować odpowiednią podaż tej grupy produktów ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Zapewnia on uczucie sytości oraz zmniejsza wartość energetyczna diety, usprawnia prace przewodu pokarmowego przez co zapobiega chorobom układ pokarmowego.  
Zalecenia uwzględniają również codzienna podaż warzyw i owoców w diecie. Są one źródłem karotenoidów, flawonoidów, witaminy C, witaminy A oraz E. Spożycie owoców i warzyw bogatych w przeciwutleniacze odgrywa istotną rolę w profilaktyce wielu chorób.  
Wszystkie wymienione wyżej dania, zawierają w swoim składzie produkty należące do kategorii produktów zbożowych oraz warzyw i owoców. Ich spożycie wiąże, się z dostosowaniem swojego sposobu żywienia do zaleceń stowarzyszeń naukowych.

                
Bibliografia:

2.     Krotki M., Stoparczyk B., Wawrzyniak A. Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw. Katedra Żywienia Człowieka SGGW, Wydział nauk o Żywieniu Człowieka i konsumpcji. Med. Rodz 2011, s. 19-23.
3.     Rząca M., Witrowa-Rajchert D. Suszenie żywności w niskiej temperaturze. Przemysł Spożywczy 2007; 4: s. 30-35.
4.     Roland Berger. Polski Rynek Handlu Spozywczego 2010-2020 roku. Segmenty Convenience i Supermarketów Proximity skorzystają na spowolnieniu tempa wzrostu dyskontów. Listopad 2016.
 
 
Dietetyk Luiza Wilczewska

 

Tagi:
Data dodania: 2019-06-25