Błąd ładowania kontrolki Okruszki bloga
Error executing child request for handler 'System.Web.Mvc.HttpHandlerUtil+ServerExecuteHttpHandlerAsyncWrapper'.
Błąd: Error executing child request for handler 'System.Web.Mvc.HttpHandlerUtil+ServerExecuteHttpHandlerAsyncWrapper'.
Błąd: Brak symbola strony z układem bloga dla wpisu bloga id: 64
Naturalne preparaty roślinne stymulujące układ odpornościowy

„ Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – są to słowa Hipokratesa, ojca medycyny.

Układ immunologiczny człowieka, czyli układ odpornościowy jest jednym z najbardziej złożonych systemów w ludzkim organizmie. Stanowi on barierę do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Wpływ  na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego ma m.in. odżywianie. Nieprawidłowy skład pożywienia, niepoprawny bilans energetyczny, brak wypoczynku oraz osłabiona kondycja wpływają na spadek odporności organizmu. Dzieje się tak często, gdy nadchodzi wiosna, jesień oraz zima.
Aktualnie, coraz większym zainteresowaniem cieszą się naturalne preparaty roślinne o działaniu immunomodulacyjnym – stymulujące układ odpornościowy. Mają one na celu doprowadzić do zwiększenia sił obronnych organizmu (BMR – biological response modifiers). Można je stosować w terapii jak i profilaktyce.  Ogromną popularnością cieszą się mieszanki sporządzone w domu, składające się z miodu, czosnku i cytryny [1,2,3].

Czosnek pospolity działa przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie,  przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz immunomodulująco. W jego skład wchodzą pochodne siarkoorganiczne, allicynę – związek o specyficznym ostrym zapachu, związki flawonoidów, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A)  i inne. Czosnek skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym górnych dróg oddechowych, dzięki zawartości związków siarkowych i olejków eterycznych. Badania wykazały, że połączenie czosnku z antybiotykoterapią wykazuje synergizm w działaniu obu substancji [4,5]. Wg Tallemana osoby dorosłe powinny spożywać ok  4g świeżego czosnku dziennie, aby uzyskać efekt terapeutyczny [6].  PRODUKTY Z CZOSNKIEM >

Imbir znalazł zastosowanie jako lek ziołowy w terapii: RZS (Reumatoidalnego zapalanie stawu), bólu gardła, gorączki oraz chorób zakaźnych. Wyniki farmakologiczne imbiru zależne są od zawartości gingerolu, a zwłaszcza [6] – gingerol, pochodnej fenolu. Obejmują one działanie immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwwymiotne oraz przeciwnowotworowe. Imbir używany jest jako środek na przeziębienie i katar. Związki chemiczne zawarte w imbirze podnoszą odporność organizmu. Imbir  oczyszcza zatoki, w których zalega wydzielina podczas przeziębień [1].


Malina łączy w sobie działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotne. W leczeniu wykorzystuje się świeże owoce, suszone owoce oraz suszone liście. Podczas przeziębienia czy grypy, syrop malinowy lub napar z suszonych owoców wykorzystywane są jako preparaty napotne i przeciwgorączkowe. Maliny w swoim składzie zawierają wiele substancji aktywnych takich jak: witaminy (C, E, B1, B2, B6) oraz składniki mineralne (K, CA, Cu, Fe). Owoce malin są zasobne w polifenole: antocyjany, kwasy fenolowe, flawony i B-sitosterol [7].


Miód jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi. Skład miodu zależny jest od gatunku roślin, z których nektar został pozyskany. Do substancji antybiotycznych zawartych w miodzie należą: lizozym, inhibina i apidycyna. Dodatkowo miód składa się z mikroelementów: K, Cl, P, Mg, Ca, Fe, Mn oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Badania wykazały, że przyjmowanie 2,2 g/kg m.c. miodu przez okres 2 tygodnie zwiększa odporność nieswoistą poprzez stymulowanie do wzrostu komórek żernych [55,56]. Leczenie miodem można stosować w przewlekłych i ostrych stanach zapalnych gardła, migdałków oraz w zapaleniu nosogardzieli [8]. MIODY >


Produkty zbożowe swoje właściwości immunomodulujące zawdzięczają zawartości β-glukanów. Jego źródłem są ziarna zbóż: owies, pszenica, żyto, sorgo, jęczmień. Badania naukowe dotyczące β-glukanów potwierdzają ich zdolność do podnoszenia odporności organizmu na infekcję oraz do synergii z antybiotykami. Ważną cechą β-glukanów pochodzących z owsa są ich właściwości probiotyczne tzn. jest on pożywką dla korzystnych bakterii znajdujących się w jelitach, które doprowadzają β-glukan do częściowego rozpadu do kwasów organicznych, tj.: kwas octowy, butyrylowy oraz propionowy. Kwas butyrylowy pobudza układ odpornościowy jelita grubego. Kwas propionowy posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe [9].


Czystek jest ziołem, którego właściwości zdrowotne wynikają ze znaczącej ilości polifenoli. Polifenole należą do substancji o działaniu silnie przeciwutleniającym. Zahamowują one procesy zapalne zachodzące w organizmie. Dodatkowo badania Riehle et al. dowiodły, że czystek bogaty jest w kwasy fenolowe i flawonoidy (kwas rozmarynowy, kwercetynę, katechiny, kwas galasowy). Są to substancje działające antyoksydacyjnie. Na zawartość flawonoidów wpływa czas parzenia czystka oraz twardość wody. Ich najwyższe stężenie występuje w czasie parzenia na-paru przez okres 1 godz. w 95 stopniach Celcjusza. Badania Kalus et al. Wykazały poprawę stanu zdrowia u pacjentów chorujących na infekcję górnych dróg oddechowych po spożyciu naparów z czystka [10]. PRODUKTY Z CZYSTKA > 


Rokitnik zwyczajny jest rośliną, którą wykorzystuje się od korzeni, przez łodygę, liście, aż po owoce i nasiona. Owoce rokitnika mają swoisty aromat w którego skład wchodzą, aż 74 związki lotne. Rokitnik charakteryzuje się  wysoką zawartością naturalnych przeciwutleniaczy. Są to między innymi: witamina C, tokoferole, karotenoidy i flawonoidy. Substancje te są zlokalizowane w miękkiej części owoców. Wszystkie wyżej wymienione substancje wykazują działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne [11]. 
Wpływ składników diety na stymulowanie odpowiedzi immunologicznej zależny jest od ilości i częstości ich spożywania. Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej odnajdują zastosowanie w zwiększonej odpowiedzi zapalnej oraz w profilaktyce i leczeniu chorób infekcyjnych.

Dietetyk, Luiza Wilczewska
 



Bibliografia:

[1] E. Dymarska, A.Grochowalska, H.Krauss, Z.Chęcińska-Maciejewska. Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej. Probl Hig Epidemiol, 2016, 97(4): 297-307.

[2] Skopińska-Różewska E., Sawicki K.A. Rola immuno- modulatorów pochodzenia naturalnego w zapobieganiu i leczeniu chorób. Wydawnictwo Medyk. Warszawa, 2003,7-14.

[3] E. Dymarska, A.Grochowalska, H.Krauss, Z.Chęcińska. Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nowiny Lekarskie 2013, 82, 3, 222–231.

[4] Bany J. Mechanizmy działania przeciwpasożytniczego niektórych substancji pochodzenia naturalnego. [w:] Rola immunomodulatorów pochodzenia naturalnego w zapobieganiu i leczeniu chorób. Sawicki AK, Skopińska-Różewska E (red). Medyk, Warszawa 2003: 155-172.

[5] Dębski B, Milner JA. Molekularne mechanizmy przeciwnowotworowego działania czosnku; rola reaktywnych form tlenu. Bromat Chem Toksykol 2007, XL(3): 223-228.

[6] Kwiecień M, Winiarska-Mieczan A. Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne. Probl Hig Epidemiol, 2011, 92(4): 810-812.

[7] Krauze-Baranowska M. Owoce maliny – właściwości dietetyczne i lecznicze. Panacea 2007, 21(4): 22-23.

[8] Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Działanie miodu na serce i ukłąd krążenia. Post Fitoter 2008, 3: 176-184.

[9] Gibiński M. β-glukany owsa jako składniki żywnosci funkcjonalnej. Żywn Nauk Technol Jakość 2008, 57(2): 15-29.

[11] Bośko P., Biel W. Właściwości lecznicze rokitnika zwyczajnego. Post Fitoter 2017, 8(1): 36-41.

 

Tagi:
Data dodania: 2018-10-30