Błąd ładowania kontrolki Okruszki bloga
Error executing child request for handler 'System.Web.Mvc.HttpHandlerUtil+ServerExecuteHttpHandlerAsyncWrapper'.
Błąd: Error executing child request for handler 'System.Web.Mvc.HttpHandlerUtil+ServerExecuteHttpHandlerAsyncWrapper'.
Błąd: Brak symbola strony z układem bloga dla wpisu bloga id: 15
Miód. Doskonały środek leczniczy dla każdego

Miód już od czasów starożytności uważany był za pokarm bogów. Sam Hipokrates stosował go jako środek leczniczy. Jest naturalnym produktem pszczelim pozyskiwanym z nektaru kwiatowego, wydzielin roślin i spadzi. Miód, oprócz węglowodanów i wody, zawiera także inne substancje odżywcze, takie jak białka i aminokwasy – największą ich część stanowi prolina – to ok. 50–80% wszystkich aminokwasów. Znajdziemy w nim także śladowe ilości krwiotwórczego żelaza i miedzi oraz cynku, manganu i chromu biorących udział w przemianach węglowodanowych i wytwarzaniu energii, której spadek często obserwujemy w okresie jesienno-zimowym. Miód jest także źródłem rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B, których niedobory mogą powodować problemy z koncentracją, zmęczenie czy bóle głowy oraz witaminy C - niezwykle ważnej w procesie budowania odporności organizmu i zwalczania wolnych rodników. Nie bez powodu jako dzieci dostawaliśmy podczas choroby od naszych mam herbatę z miodem i cytryną. Miód to produkt odznaczający się dużą aktywnością antybiotyczną, bakteriostatyczną i bakteriobójczą, zwalczający chorobotwórcze wirusy, pierwotniaki i grzyby. Posiada też właściwości wykrztuśne, pozwala na łatwiejsze usuwanie wydzieliny w chorobach dróg oddechowych, znajduje zastosowanie w leczeniu anginy, zapaleniach zatok i oskrzeli oraz w przewlekłych przeziębieniach. W naszej ofercie znajdziecie Państwo miody spadziowe, lipowe i wielokwiatowe.
 



SPRAWDŹ OFERTĘ >>


Rodziny miodów:


MIÓD WIELOKWIATOWY
cechuje barwa od jasnozłocistej do żółtobrązowej, łagodny smak, aromat wosku pszczelego. Wysokokaloryczny i lekkostrawny, wzmacnia organizm, dodaje energii i witalności. Najczęściej stosowany przy alergiach, katarze siennym, chorobach serca i przeziębieniach.

MIÓD LIPOWY o jasno lub złotożółtej barwie, intensywnym zapachu kwiatów lipy. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśne i uspakajająco. Najczęściej stosowany przy zapaleniu oskrzeli, kaszlu, grypie, gorączce, a także stanach niepokoju i bezsenności.

MIÓD GRYCZANY
ma charakterystyczny ciemnoherbaciany lub brunatny kolor, zapach kwiatu gryki, wyrazisty smak. Stosowany w stanach wyczerpania nerwowego, miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek. Efektywnie wspiera organizm w tworzeniu kostnicy po złamaniach.

MIÓD AKACJOWY
cechuje barwa od jasnokremowej do słomianożółtej, delikatny zapach kwiatu akacji, łagodny smak. Polecany diabetykom, a także przy zaburzeniach układu trawiennego. Korzystnie działa na organizm ze schorzeniami nerek, przewodu moczowego, zapobiega także tworzeniu kamieni nerkowych.

MIÓD SPADZIOWY
cimnobrązowy lub brunatnozielony o delikatnym, lekko żywicznym aromacie i słodkim, łagodnym smaku. Charakteryzuje go wysoka aktywność antybiotyczna i większa niż w pozostałych odmianach miodu zawartość inhibiny, co podnosi jego wartości odżywcze. Doskonale wspomaga zwalczanie anemii, gruźlicy, chorób układu krążenia. Ponadto miód ze spadzi iglastej polecany jest w nieżytach górnych dróg oddechowych.

MIÓD WRZOSOWY -
czerwonobrunatny o ciemnobrunatnej barwie, najczęściej stosowany w leczeniu zapalenia gardła, błony śluzowej, jamy ustnej. Pomocny także w leczeniu prostaty. Zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia.



Tagi:
Data dodania: 2017-09-20