Błąd ładowania kontrolki Okruszki bloga
Error executing child request for handler 'System.Web.Mvc.HttpHandlerUtil+ServerExecuteHttpHandlerAsyncWrapper'.
Błąd: Error executing child request for handler 'System.Web.Mvc.HttpHandlerUtil+ServerExecuteHttpHandlerAsyncWrapper'.
Błąd: Brak symbola strony z układem bloga dla wpisu bloga id: 180
Mąki, dopasowane do indywidualnych potrzeb Klienta.
Mąka jest podstawą każdego wypieku. Jest produktem niezastąpionym. Z mąki możemy przygotować chleb, bułki, ciasto na naleśniki, biszkopty, pierogi czy drożdżówki. Mąka służy nam jako zagęstnik do zup czy sosów. Jest to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów w naszych kuchniach.

Obecnie coraz częściej spotykamy się z chorobami, które leczy się za pomocą diet eliminacyjnych. Ponadto, aby zachować zdrowie i dobrą kondycję organizmu należy spożywać jak najbardziej różnorodną dietę, którą pozwoli nam w łatwiejszy sposób zapewnić wszystkie niezbędne składniki mineralne.

W chorobach glutenozależnych należy wykluczyć ze swoich codziennych jadłospisów mąkę pszenną, mąkę żytnią czy też orkiszową. Jak więc zastąpić mąki zawierające gluten w swoich ulubionych daniach mącznych? W jaki sposób łączyć ze sobą różne nie glutenowe rodzaje mąk? Wyjaśnię to w dzisiejszym artykule.

Podział mąk ze względu na ich właściwości.

Mąki sklejające – bogate w skrobie, które podczas gotowania tworzą kleik (kisiel). Wypieki przygotowane z mąk sklejających (ziemniaczana, mąka z tapioki) będą podatne na zakalce. Mąki te należy mieszcząc z innymi rodzajami mąk np. z mąkami bazowymi.

Mąki bazowe – to mąki o neutralnych właściwościach. Nadają się prawie do wszystkiego. Można z nich upiec chleb, przygotować makaron czy też ulubione muffiny. Nie mają wyrazistego smaku (po za mąką gryczaną). Do nich zalicza się mąkę ryżową, gryczaną, jaglaną i owsianą.

Mąki z roślin strączkowych – mają dość charakterystyczny smak. Warto łączyć je z mąkami bazowymi. Są dość ciężkie.  Do tej grupy można zaliczyć mąkę sojową oraz mąkę z ciecierzycy.

Mąki przygotowane  z ziaren i orzechów – powinny być stosowane jaki dodatek do mąk bazowych ze względu na to, że są tłuste i ciężki. Dodają potrawom szlachetnego smaku. Można do nich zaliczyć mąkę kokosową czy migdałową.

Właściwości poszczególnych mąk.

Mąka jaglana -  Mąka jaglana przechowywana zbyt długo w nieodpowiednich warunkach nabiera nieprzyjemnej goryczy. Należy, więc zadbać o odpowiednio szczelny pojemnik i zaciemnione miejsce. Mąka jaglana idealnie nadaje się jako zamiennik dla mąki pszennej. Można używać jej do wypieku ciast, chlebów czy chociażby naleśników.

Mąka gryczana - Jeśli ma zastąpić mąkę pszenną dla złagodzenia smaku dobrze jest zmieszać ją pół na pół z inną mąką, np. ryżową. Idealnie sprawdzi się jako baza do naleśników, muffin czy też makaronu.

Mąka kukurydziana - Nie zawiera glutenu, ma żółtą barwę i nadaje kruchości wypiekom. Może być mąką bazową, ale dobrze wzbogacić ją dodatkiem mąki owsianej czy też gryczanej.

Mąka z amarantusa - Mąka amarantu sowa nadaje się do pieczenia, można z niej przygotować placki i placuszki, świetnie zagęszcza sosy i zupy.

Mąka ryżowa - Ma niskie właściwości wiążące. Jest dobrym zamiennikiem mąki pszennej , w szczególności w połączeniu z mąką jaglaną czy też ziemniaczaną. Bardzo uniwersalna. Świetna do muffinów, chleba, ciast i ciastek.

Mąka z tapioki – popularna do stosowana w produkcji kisielu czy budyniu. Nie ma wyrazistego smaku, a pod wpływem gotowania staje się przeźroczysta. Znajduje zastosowanie podobne do mąki ziemniaczanej. W przeciwieństwie do innych mąk nie zabiela zagęszczanych nią potraw.

Mąka z ciecierzycy – Popularna w kuchni indyjskiej. Dobrze komponuje się w cieście naleśnikowym oraz jako paniera do mięs czy warzyw.



Nie zawsze mamy czas na testowanie nowych przepisów. W jaki sposób można więc przygotować bezglutenową mieszankę idealną?

Przepis na mąkę bezglutenową uniwersalną.

  • ¼ szklanki białej mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki tapioki (mąki, nie kuleczek)
  • 1 ½ szklanki mąki z brązowego ryż
  • W suchym, zamkniętym opakowaniu zdalna od światła można ją przechowywać przez wiele miesięcy.
W ofercie eMerkury znajdziecie Państwo szereg ekologicznych mąki, których składniki pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych. Uprawa ekologiczna pozwala nam w zrównoważony sposób dbać o naszą planetę.

ZOBACZ OFERTĘ PRODUCENTÓW MĄK >
Tagi:
Data dodania: 26.05.2020