Dlaczego potrzebujemy sięgać po produkty o wyjątkowych właściwościach?

Istnienie rosnącego trendu na zdrowy styl życia i zdrowe odżywianie to już niepodważalny fakt. Coraz więcej konsumentów szuka naturalnych produktów aby poprawić swój stan zdrowia i kondycję. Dlatego na każdej półce sklepowej powinny pojawić się produkty z grupy SUPERFOODS > W niniejszym artykule dietetyk przekazuje wiedzę co to są  sperfoods i dlaczego warto je spożywać. A na naszej platformie www.emerkury.com.pl funkcjonuje specjalny filtr SUPERFOODS >, który pozwala w łatwy i szybki sposób odnaleźć i zamówić produkty superfoods.


W idealnym świecie nasz codzienny sposób odżywiania się dostarcza nam wszelkich niezbędnych składników odżywczych takich jak: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, minerały, liczne enzymy oraz substancje aktywne. Bez nich nasz ustrój nie jest w stanie zachować odpowiedniej równowagi życiowej. W idealnym świecie, każdego dnia zjadamy 5 porcji warzyw i owoców sezonowych, spożywamy tylko nieprzetworzoną żywność, bogatą w niezbędne składniki.

Niestety, świat rzeczywisty zdecydowanie różni się od ideału. Wymagająca i stresująca praca, szybki tryb życia, wychowywanie gromadki dzieciaków, a przy tym wszystkim dbanie o idealnie zbilansowane posiłki dla całej rodzinka wydaje się praktycznie niemożliwe. Jak w to wszystko wpleść regularną (minimum 3 razy w tygodniu) aktywność fizyczną oraz rezygnacje z ulubionych przekąsek?

I nie zrozumcie mnie źle, uważam, że nic nie zastąpi zdrowych, dobrze zbilansowanych, posiłków oraz ruchu na świeżym powietrzu. Chce tylko podkreślić, że rzeczą ludzka jest zatracić się w wirze codziennych obowiązków. Warto więc sięgnąć po produkty o wyjątkowych właściwościach. Takich, które usprawnia kondycje organizmu oraz przywrócą jego siły witalne. Są nimi produkty określane mianem SUPEFOODS >

  • Jakie grupy produktów możemy spotkać pośród SUPERFOODS?
Są to między innymi rośliny: warzywa, owoce, zioła czy też zboża (często w formie sproszkowanej).
 
  • Czym jest proces antyoksydacyjny = przeciw utleniania ?
W miarę złego traktowania swojego organizmu: złych nawyków żywieniowych, niskiej aktywności fizycznej, palenia papierosów, nadmiernej konsumpcji alkoholu w organizmie powstają wolne rodniki tlenowe. Wolne rodniki wywołują procesy utleniania, których konsekwencją jest szybsze starzenie się naszego organizmu oraz nowotwory. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) mają za zadanie neutralizować działanie Wolnych Rodników Tlenowych co zapobiega tym przedwczesnym zmianom. Tym właśnie charakteryzuje się super żywność. Zdolnością do działania przeciwutleniającego.

  • SUPERFOODS po które warto sięgać!
1. Babka Plesznik 80% + babka jajowata 20% (błonnik witalny)
Błonnik to włókna roślinne, które są nierozpuszczalne i nie trawione w przewodzie pokarmowym. Wpływają one na regulacje funkcjonowania przewodu pokarmowego. Usuwają toksyny z organizmu oraz obniżają poziom cukru we krwi. Nasiona babki płesznik pęcznieją w jelitach, dzięki temu działają jak łagodny środek przeczyszczający. Śluzy zawarte w rozdrobnionych nasionach i łupinach babki jajowatej pęcznieją pod wpływem wody. Nawilżając w ten sposób błonę śluzową jelit.

2. Surowe ziarna kakao - ZOBACZ >
Surowe, czyli niepoddane procesom termicznym, w których temperatura przekroczyłaby 40 st. C. Wyższa temperatura doprowadza do strat witaminowych i mineralnych. Kakao jest źródłem magnezu, którego niedobór jest niezwykle popularny. Wynika to z niewłaściwej diety. Porcja 30 g kruszonego kakao pokrywa w 40% dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Surowe ziarno korzystnie wpływa na nastrój poprzez zwiększanie poziomu endorfin i serotoniny (hormonów szczęścia) w mózgu. Kruszone ziarno kakao to alternatywa dla słodyczy. W kulturze Inków ziarna surowego kakao nazywano „Pokarmem Bogów”.
 
Chlorella (Chlorella vulgaris) to słodkowodna alga o zielonej barwie. Znana jest z właściwości oczyszczających. Jest bogata w chlorofil (zielony barwnik), który regeneruje komórki organizmu i pobudza ich wytwarzanie. Zawiera pełnej jakości białko (wszelkie niezbędne aminokwasy budujące białko). Jej regularne spożywanie ma dobry wpływ na skórę, włosy oraz paznokcie. Chlorella charakteryzuje się specyficznym, morskim smakiem algi. Aby odpowiednio zbalansować jej smak w potrawie, zaleca się spożycie nie więcej niż 1 łyżeczki w soku, koktajlu czy też zielonym pesto.

Nasiona szałwii hiszpańskiej wyglądem przypominaj drobne ziarenka maku. Podobnie jak siemię lniane, nasiona Chia zawierają spore ilości kwasów omega 3. Omega 3 występują w nasionach Chia w postaci kwasów ALA. Jest to forma kwasu, którą należy przetworzyć do EPA i DHA (ludzki organizm nie potrafi tego robić). Mimo, że nasiona Chia nie są tak dobrym źródłem omega-3 jak ryby czy ich olej to dostarcza Kwas α-linolenowy (ALA), który wykazuje działanie przeciwbólowe i antybakteryjne.

Maca to roślina, która w medycynie naturalnej stosowana jest jako skuteczny afrodyzjak. W korzystny sposób wpływa na układ hormonalny. Naturalnie reguluję produkcję estrogenów, testosteronu i progesteronu. Ponadto łagodzi objawy menopauzy i reguluje cykl menstruacyjny, poprawia płodność i podnosi libido. Już 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia dziennie wpływa na podniesienie poziomu energii oraz regulację układu hormonalnego. Maca dobrze sprawdzi się jako dodatek do jogurtu lub smoothie, gdyż nada im lekko orzechowy posmak.

Ashwagandha, znana także jako indyjski żeń szeń. Ashwaganda od stuleci stosowana jest w medycynie ajurwedyjskiej. Polecana jest osobom, które chcą wzmocnić kondycję swojego organizmu. Wykazuje pozytywny wpływ na koncentrację, która wymagana jest przy wytężonej pracy umysłowej. Dodatkowo oddziałuje na regulację stężenia kortyzolu, co w korzystny sposób wpływ na jakość snu i długość snu.

7. Zielony jęczmień - ZOBACZ >
Młody jęczmień swoją charakterystyczna barwę zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu. To dzięki niemu wykazuje właściwości przeciwutleniające. Znaczące ilości błonnika pokarmowego w korzystny sposób wpływają na zmniejszenie stężenia cholesterolu frakcji LDL. Jak go spożywać ? Należy dodać 1-2 łyżeczki sproszkowanego soku do 250 ml wody. Młody jęczmień ma specyficzny smak, dlatego warto zmiksować go z innymi składnikami takimi jak: banan czy kiwi.

Jagody camu camu przypominają nieco dzika różę. Są one wyjątkowo bogate w witaminę C. 1 zalecana dzienna porcja sproszkowanych jagód pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (pół łyżeczki). Dodatkowo owoce bogate są w kwas elagowy, który korzystnie wpływa wygląd skóry, elastyczność stawów oraz zdrowie oczu.

Jagody acai zalicza się do owoców o najwyższym potencjale antyoksydacyjnym (ORAC) – to znaczy, że bardzo aktywnie chronią mózg przed chorobami wieku starczego (Alzhaimer). Dodatkowo zawarty w jagodach błonnik w połączeniu z antyoksydantami może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu frakcji LDL i podwyższenia frakcji HDL, co korzystnie wpływa na ochronę naszego serca.

Siemię lniane czyli drobne nasiona lnu złocistego. Nasiona są bogate w kwasy omega-3, błonnik, lignany i witaminy. Nasiona lnu zawierają oba rodzaje błonnika: rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny. Pierwszy ma właściwości zelujące i spowalnia opuszczanie treści pokarmowej z żołądka co daje poczucie sytości, drugi z kolei w mechaniczny sposób pobudza perystaltykę jelit co usprawnia wypróżnianie i oczyszczanie organizmu. Kwasy Omega-3 naturalnie zawarte w nasionach lnu nie są syntezowane w organizmie, dlatego należy przyjmować je z pokarmem lub w postaci odpowiedniej suplementacji. Wykazują one działanie przeciwzapalne.

Pyłek pszczeli jest pyłkiem kwiatowym zebranym i przetworzonym przez pszczoły. W pyłku pszczelim znajduję się ponad 250 substancji aktywnych. Badając pyłek pszczeli odkryto w nim właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz ochronne dla wątroby. Pyłek kwiatowy polecany jest w przewlekłych stanach zapalnych. W korzystny sposób wpływa na układ immunologiczny czyli odpornościowy. Flawonoidy oraz kwas fenolowy zawarte w pyłku, wykazują właściwości antybiotyczne.

  • Który produkt SUPERFOOD wybrać ?
Warto stosować kilka na raz. Jeśli spojrzymy na nie, jak na małe elementy to razem tworzą one spójną całość, która działa – do SUPERFOODS należą również nasze świeże produkty takie jak: dynia, jarmuż, siemię lniane, jabłka oraz wiele innych… Dodatkowo warto przyjrzeć się piramidzie zdrowe odżywiania. Znajdziemy w niej wiele SUPEFOODSÓW, które tworzą idealna kompozycje odżywczą. 

ZOBACZ OFERTĘ SUPERFOODS >
Tagi:
Data dodania: 08.01.2020