Budujemy odporność dzięki naturalnym produktom. Sprawdź ofertę. 17.10.2019r.

Od czego zależy to, że chorujemy?

Czym jest odporność ?

Odporność jest to zdolność organizmu do obrony przed różnymi chorobami. Układ immunologiczny (odpornościowy) człowieka jest jednym z najbardziej złożonych systemów w ludzkim organizmie. Jest on barierą do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi, takimi jak wirusy, bakterie, pleśnie i pasożyty. Dodatkowo broni nas przed wpływem alergenów i komórek nowotworowych.

Jak funkcjonuje mechanizm obrony ludzkiego organizmu?

System odpornościowy możemy podzielić na dwie linie obrony. Pierwszą linią jest odporność wrodzona. Chroni ona nas przed negatywnym wpływem substancji chorobotwórczych pochodzących z otoczenia już od momentu przyjścia na świat. Odporność wrodzoną stanowią bariery takie jak: skóra, błony śluzowe. Drugą linią obrony jest odporność nabyta. Rozwija się ona przez całe życie. Uaktywnia się w wyniku kontaktu z antygenami takimi jak np. bakterie. W wyniku kontaktu z antygenem odporność nabyta (np. limfocyty) wytwarzają białka zwane przeciwciałami. Nie są one aktywowane od razu po kontakcie z antygenem. Okres od kontaktu z antygenem do rozwoju odporności jest ważny dla podziału i różnicowania odpowiednich komórek oraz dla produkcji przeciwciał.

Co wpływa na spadek odporności w sezonie jesienno-zimowym?

W okresie jesienno-zimowym częściej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Wynika to z faktu, że coraz mniej czasu przebywamy na świeżym powietrzu.  Dużą jego cześć spędzamy w zamkniętych pomieszczeniach w których łatwiej o zakażenie ze względu na kumulację bakterii i wirusów. W sezonie jesienno-zimowym zmniejsza się produkcja witaminy D3 przez naszą skórę w wyniku mniejszej ekspozycji na promienie światła słonecznego. Witamina D3 jest niezwykle ważnym elementem układu immunologicznego. Wpływa ona na zahamowanie proces rozpadu limfocytów, które stanowią główny element odporności wrodzonej.

Co wpływa na kształtowanie odporności ludzkiego organizmu?

Sposób działania systemu odporności zależny jest od diety, aktywności fizycznej, a także odpowiedniej ilości odpoczynku i snu. Nieprawidłowy skład pożywienia, niepoprawny bilans energetyczny, brak wypoczynku oraz osłabiona kondycja wpływają na spadek odporności organizmu. Dzieje się tak często, gdy nadchodzi wiosna, jesień oraz zima.

Dietetyczne czynniki, które wpływają na stymulowanie odporności:

Aktualnie, coraz większym zainteresowaniem cieszą się naturalne preparaty roślinne o działaniu immunomodulacyjnym – stymulujące układ odpornościowy. Mają one na celu doprowadzić do zwiększenia sił obronnych organizmu (BMR – biological response modifiers). Można je stosować w terapii jak i profilaktyce. Są to między innymi:

Produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega - 3

W ofercie Merkury znajdą Państwo produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 pod postacią: Maseł orzechowych, pestek z dyni, siemienia lnianego, produktów sojowych oraz oleji rzepakowych. Włączenie do codziennej diety produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 korzystnie wpływa na poprawę odporności, zwłaszcza na odporność komórkowa (zwalczająca chorobę nowotworową).

Produkty bogate w witaminę C

W sezonie jesienno-zimowym ciężko jest o dobrej jakości, bogate w witaminy i minerału warzywa i owoce. Dlatego warto sięgać po przetwarzane owoce. Mimo mniejszej zawartości składników mineralnych i witamin, wciąż stanowią ich bogate źródło. Są to produkty takie jak: soki owocowe, przetwory warzywno-owocowe oraz suszone owoce. Świetnym źródłem witaminy C jest dżem z rokitnika słodzony ksylitolem (produkt bez cukru).

Produkty bogate w probiotyki

Są to między innymi soki z warzyw i owoców kiszonych, które powstały w wyniku fermentacji mlekowej. Probiotyki (np. bakterie kwasu mlekowego) pomagają przywrócić równowagę flory w jelitach (równowaga między korzystnymi bakteriami, a chorobotwórczymi bakteriami) hamują rozwój bakterii chorobotwórczych i stymulują układ odpornościowy.

Produkty bogate w beta-glukany (frakcja błonnika pokarmowego).

Są to ziarna zbóż, m.in. owsa i jęczmienia. Ich dobrym źródłem są płatki owsiane oraz jęczmienne, ciastka z dodatkiem tych zbóż oraz różne formy musli. Ważną cechą β-glukanów pochodzących z owsa są ich właściwości probiotyczne tzn. jest on pożywką dla korzystnych bakterii znajdujących się w jelitach, które doprowadzają β-glukan do częściowego rozpadu do kwasów organicznych, tj.: kwas octowy, butyrylowy oraz propionowy. Kwas butyrylowy pobudza układ odpornościowy jelita grubego. Kwas propionowy posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Produkty bogate w miód

Miód jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi. Skład miodu zależny jest od gatunku roślin, z których nektar został pozyskany. Do substancji antybiotycznych zawartych w miodzie należą: lizozym, inhibina i apidycyna. Dodatkowo miód składa się z licznych mikroelementów oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego pantotenowego i biotyny. Badania wykazały, że przyjmowanie 2,2 g/kg m.c. miodu przez okres 2 tygodni zwiększa odporność nieswoistą poprzez stymulowanie do wzrostu komórek żernych.

Wpływ składników diety na stymulowanie odpowiedzi immunologicznej zależny jest od ilości i częstości ich spożywania. Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej odnajdują zastosowanie w zwiększonej odpowiedzi zapalnej oraz w profilaktyce i leczeniu chorób infekcyjnych. Już dziś możesz zapewnić swoim klientom ofertę pełną produktów stymulujących ich układ odpornościowy w tym trudnym okresie jesienno-zimowym.


ZOBACZ PRODUKTY WSPIERAJĄCE ODPORNOŚĆ >


Polecam Dietetyk Luiza Wilczewska

 

Tagi:
Data dodania: 17.10.2019