Bakalie, nie tylko w sezonie świątecznym. 20.11.2018r.

Bakalie to inaczej suszone owoce południa i orzechy. Bakalie są podstawowym składnikiem wielu świątecznych wypieków. Czym byłby makowiec bez rodzynek, miodownik bez orzechów, keks bez kandyzowanych owoców czy też sernik bez ulubionego bakaliowego dodatku? Bakalie znajdują się na liście świątecznych zakupów na pierwszym miejscu. W trakcie świąt Bożego narodzenia spożywamy największe ilości orzechów oraz suszonych owoców.

Bakalie stosowane są w całości, płatkach lub pokruszone na duże kawałki. Do bakalii zalicza się: migdały, orzechy (np. włoskie, laskowe), rodzynki – kalifornijskie, sułtańskie, królewskie, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową, suszone daktyle, suszone figi, suszone śliwki, suszone morele. Suszone owoce i orzechy idealnie sprawdzają się w przypadku tradycyjnych potraw, ale też nowoczesnych dań.

Migdały charakteryzują się wysoką zawartością witaminy B12, witaminy E, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz potasu. NNKT mają właściwości przeciwzakrzepowe oraz redukujące poziom cholesterolu. Witamina E wzmacnia i rozkurcza naczynia krwionośne, redukuje ciśnienie krwi, zmniejsza jej krzepliwość i zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej [1]. Migdały sprawdzą się jako panierka do ryb oraz drobiu.

Ponad 60 % orzecha włoskiego stanowią kwasy tłuszczowe w tym nienasycone takie jak: kwas linolowy i oleinowy. Warto zaznaczyć, iż orzechy włoskie charakteryzują się bogatą zawartością soli mineralnych: fosforu, wapna, witaminy B1 oraz C [2]. Stosunek kwasów tłuszczowych omega – 3 do omega – 6 jest zachowany w poprawnej proporcji, a powinien on wynosić 5:1. Orzechy włoskie idealnie dopełnia kutię czy sałatkę na wigilijnym stole.

Suszone śliwki zostały przebadane przez naukowców z Florida State University i Oklahoma State University. Naukowcy dowiedli, że konsumpcja suszonych śliwek może przeciwdziałać osteoporozie. Na końcu badania grupa konsumująca suszone śliwki miała dużo lepszą gęstość kości w kręgosłupie i przedramieniu [3]. Śliwki są bogatym źródłem fenoli, związków o działaniu przeciwutleniającym. Regularne spożywanie suszonych śliwek, może korzystnie wpływać na profil lipidowy oraz regulacje procesów trawienia [4]. Suszone śliwki idealnie wkomponują się w wigilijne pierogi. Stanowią bazę tradycyjnego kompotu wigilijnego.

Daktyle to przede wszystkim cukry proste, które dostarczą potężnego zastrzyku energii niedługo po spożyciu. Nie jest to jedyna zaleta tychże owoców. Zawierają ważne dla nas pierwiastki: potas, magnez, fosfor i żelazo oraz witaminy: A, B1, B2, PP i błonnik [5]. Daktyle idealnie wkomponują się w mazurek bakaliowy.

Bakalie są świetnymi produktami również po za sezonem świątecznym. Warto wzbogacić swoją codzienną dietę w wyżej wymienione owoce suszone i orzechy, które uzupełnią dietę o ważne składniki mineralne i fitozwiązki. 1 porcja suszonych owoców – 30g odpowiada 1 porcji owoców świeżych.

W jaki sposób wybierać wybierać suszone owoce ? Do konserwowania większości suszonych owoców używany jest dwutlenek siarki. Małe ilości tego konserwantu nie są toksyczne, ale mogą wywoływać dolegliwości takie jak: nudności czy bóle głowy. Jeśli producent nie stosuje związków siarki dla utrwalenia produktu, owoce będą charakteryzowały się brakiem wzmianki na ten temat w składzie oraz ciemniejszym kolorem, aniżeli te z siarką.

ZOBACZ OFERTĘ BAKALII >


  1. Richardson D. P., Astrup A., Cocaul A., Ellis P. The nutritional and health benefits of almonds: a healthy. IFIS, 2003: 6(4) 41–50.
  2. Kaczmarek R. ORZECH GRECKI, „WOŁOSKI” I W EFEKCIE WŁOSKI. Wrzechświat, 2013: 114(1-3) 30-33.
  3. https://www.naturalhealth365.com/colon-cancer-dried-plums-1826.html
  4. Biegańska-Marecik R., Reguła J.,Walkowiak-Tomczak D. AKTYWNOŚĆ PRZECIWUTLENIAJĄCA WYBRANYCH ODMIAN ŚLIWEK (PRUNUS DOMESTICA) UPRAWIANYCH W KRAJU, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), 109 – 115.
  5. Pairingnuts and dried fruit for cardiometabolichealth. Carughi A., Feeney MJ., Kris-Etherton P., Kendall CW., Bulló M., Webb D., Nutr J. 2016 Mar 5;15:23.
Tagi:
Data dodania: 20.11.2018