Aromatyczne zioła i herbaty. Przygotuj się do pory jesienno-zimowej. 28.10.2019r.

Aromatyczne zioła i herbaty!

Czym jest odporność i jakie produkty ją stymulują dowiedzieliście się w poprzednim artykule dotyczącym budowanie odporności poprzez pożywienie (link do artykułu "BUDUJEMY ODPORNOŚĆ") www.emerkury.com.pl.

Poza żywnością istnieje wiele innych produktów, które sprawdzą się w chłodne, jesienne oraz zimowe wieczory. Nic nie jest w stanie zastąpić kubka gorącej herbaty lub ziół. Dostarczają one wiele cennych substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na pobudzanie odporności.

Jak zioła i herbaty wpływają na organizm?

Przede wszystkim oddziałują na procesy układu trawiennego. Dodatkowo wspomagają prace układu krążenia. Wykazują działanie przeciwbólowe oraz rozkurczające. Warto zatem, szczególnie zimą, wzbogacić swoją dietę o aromatyczne napary.

Jak odpowiednio przygotować aromatyczny, ciepły napój?

W warunkach domowych z ziół można uzyskać: napary, maceraty oraz odwary.

Naparami nazywamy zioła zalane wrzątkiem, które utrzymuje się pod przykryciem przez 5-30 min. Napary przyrządza się z produktów bogatych w związki lotne. Są to: tymianek, mięta, melisa, lawenda, rumianek, majeranek, rozmaryn, szałwia, estragon. Napar powinno się spożywać zaraz po przygotowaniu.


Odwary
przygotowuję się
poprzez zalanie zioła wodą przegotowaną o temperaturze pokojowej. Taki odwar podgrzewa się, aż do momentu wrzenia i gotuje się go przez kolejne 3-5 minut. Odwary przygotowuje się ziół w postaci zasuszonej kory, kłączy, korzeni, grubych nasion, owoców.


Macerat
tworzy się dzięki zalaniu surowca letnią, przegotowaną wodą. Tak przygotowany surowiec należy odstawić i czekać od 3 do 10 godzin. Po przecedzeniu i wyciśnięciu surowca macerat należy zużyć w ciągu bieżącego dnia. Maceraty przyrządza się z ziół bogatych w śluzy: nasion lnu, porostu islandzkiego i liści podbiału.


Które zioła wpływają na układ immunologiczny (odpornościowy)?


Czystek
jest ziołem, którego właściwości zdrowotne wynikają ze znaczącej ilości polifenoli. Polifenole należą do substancji o działaniu silnie przeciwutleniającym. Zahamowują one procesy zapalne zachodzące w organizmie. Badania Kalus et al. Wykazały poprawę stanu zdrowia u pacjentów chorujących na infekcję górnych dróg oddechowych po spożyciu naparów z czystka [1].

Pokrzywa chroni organizm przed przeziębieniem oraz grypą. Wynika to obecności znaczącej ilości witaminy C. Pokrzywa polecana jest do stosowania podczas łagodzenia stanów zalanych oraz chroni przed suchy kaszlem. Wykazuje działanie przeciwutleniające. W pokrzywie znajdziesz również żelazo, potas, wapń, mangan, magnez, fosfor oraz mnóstwo przeciwutleniaczy chroniących organizm przed działaniem wolnych rodników, które m.in. uszkadzają komórki. Pokrzywa wpływa korzystnie na układ odpornościowy i wspiera jego pracę [2].

Macierzanka piaskowa w medycynie ludowej stosowana jest w leczeniu chorób jamy ustnej i gardła, chorób zakaźnych, ogólnego osłabienia oraz w leczeniu dolegliwości reumatycznych. W jej skład wchodzą: olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy oraz sole mineralne. Macierzanka działa wykrztuśnie, osłaniająco na górne drogi oddechowe, przeciwbakteryjnie i dezynfekująco [4].


Liście morwy białej stanowią składnik wielu herbat ziołowych. Są one zasobne w witaminę C, beta-karoteny, kwas taninowy oraz polifenole. Odwar z liści morwy stosowany jest jako środek napotny oraz do płukania gardła w stanie zapalnym. Preparaty z morwy białej wykazują działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe [5].


W skład nagietka wchodzą trzy grupy czynnych substancji: terpeny, flawonoidy i karotenoidy. Związki aktywne występujące w nagietku wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, oraz przeciwzapalne. Napar z kwiatów można wykorzystywać jako środek do płukania jamy ustnej i gardła w ich stanach zapalnych [6].


Rozgrzewająca herbata
można przygotować samodzielnie w warunkach domowych na bazie zwykłej czarnej, zielonej, czerwonej czy też innej herbaty lub ziół. Dodatek soku z malin, imbiru, goździków, cynamonu lub soku z cytryny nadaje niepowtarzalnego smaku, właściwości rozgrzewających oraz immunomodulujących (stymulujących odporność).

Podczas wyboru ziół powinniśmy zwrócić uwagę na pochodzenie surowca. Klimat wywiera ogromna wpływ na ich właściwości. Najlepiej wybierać zioła w formie sypkiej, mamy wówczas większą gwarancję jakości produktu, gdyż możemy przyjrzeć się co znajduję się w środku opakowania. W ziołolecznictwie ciężko ustalić granicę miedzy leczeniem, a żywieniem. Warto więc zagłębić swoją wiedzę i poprzez odpowiednie odżywianie, świadomie wykorzystywać właściwości spożywanych produktów.

Już dziś możesz zapewnić swoim klientom ofertę pełną produktów stymulujących ich układ odpornościowy w tym trudnym okresie jesienno-zimowym.


Polecam Dietetyk Luiza Wilczewska


ZOBACZ OFERTĘ HERBAT I ZIÓŁ >




Bibliografia:

[1] Riehle P., Vollmer M., Rohn S. Phenolic compounds in Cistus incanus herbal infusions – Antioxidant capacity and thermal stability during the brewing process. Food Res. Int. 2013, 53, 891–899.

[2] Uluata S., Özdemir N.: Antioxidant activities and oxidative stabilities of some unconventional oilseeds. J Am Oil Chem Soc. 2012, 89 (4), 551–559.

[4] Henslowa M. Z BADAŃ NAD WIEDZĄ LUDOWĄ O ROŚLINACHII. TH YM US SERPYLLUM L- MACIERZANKA PIASKOWA. Warszawa.

[5] Grześkowiak J,, Łochyńska M. Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus albaL.) i ich działanie lecznicze. Post Fitoter 2017; 18(1): 31-35.

[6] Dzida K., Skubij N., Tymoszuk K., Staszczak A., Poleszak P. Właściwości lecznicze i walory dekoracyjne nagietka lekarskiego (Calendula officinalisL). ANNALES UMCS 2016, VOL. XXVI (3).

 

Tagi:
Data dodania: 21.10.2019